טלפונים: מרכז/דרום: 03-9797797 | צפון: 04-6996666

הנחיה רגולטורית שגבתה אובדן ערך של מיליארד ש"ח ביומיים

"פצצת" ביטוחי המנהלים הביאה לחמשת מניות הביטוח הגדולות להשיל מערכן כמיליארד ₪ ביומיים של מסחר

מאת: רו"ח נעם בכר
  •  פורסם לראשונה בעיתון פוליסה, עיתון הביטוח הפנסיה והפיננסים 16.7.2012.
 
לא מפתיע שהמשקיעים הזרים חושבים שיש מלחמה בישראל. עם מתקפת ה"פצצות" הרגולטוריות חדשות לבקרים בתקופה האחרונה, כל משקיע סביר היה מניח שזה לא הזמן להיכנס לשטח מלחמה.
הפצצה האחרונה הוטלה השבוע ע"י המפקח הביטוח, פרופ' עודד שריג, וכללה את ביטול המקדמים המובטחים בביטוחי המנהלים והוצאתם בפועל מסל המוצרים של ענף הביטוח. שוק ההון הגיב בירידות תלולות של מניות הביטוח המובילות ולאובדן ערך של כמיליארד ₪ ביומיים של מסחר. את הירידות הובילה מניית "מגדל" שצנחה ב-14.5% ביומיים ואיבדה משוויה כ-700 מיליון ₪. אחריה מניית "הראל" שצנחה בכ-8.9% ביומיים ואיבדה מערכה כ-200 מיליון ₪. מניות "הפניקס" ו"כלל ביטוח" איבדו כ-100 מיליון מערכן, כל אחת. מניית "מנורה מבטחים" היא היחידה בענף שצלחה את היומיים שלאחר הפצצה בעליה מצטברת של כ-2.5%. בסה"כ צנח מדד ת"א ביטוח בכ-8.4% ביומיים המשקפים ירידת ערך כאמור של מעל למיליארד ₪.
במקביל לירידות במניות הענף, פרסמה חברת הדירוג "מידרוג" כי היא מכניסה למעקב את מרבית חברות ביטוח לאור ההשלכות הצפויות על רווחיותן וההון העצמי של החברות. חברות הביטוח מצידן שיחררו לבורסה הודעות לאקוניות להחריד בדבר העובדה שהן למדות את ההשלכות של הפצצה שזה עתה הוטלה.
תגובת שוק ההון נובעת מהעובדה שחברות הביטוח יצטרכו להגדיל משמעותית את העתודות הביטוחיות אל מול הקטנת הונן העצמי. ההשלכות יהיו שונות מחברה לחברה בהתאם לתמהיל תיק הביטוח שלהן. ההשלכה הגדולה ביותר צפויה על חברת "מגדל" לה נתח השוק הגדול ביותר בביטוחי החיים. יש לציין כי ככל הנראה לתיק ביטוחי הריסק הטהור תהיה דווקא השפעה הפוכה בשל העלייה בתוחלת החיים והקטנת העתודות הנדרשות בהתאם.
אם כל הכבוד לשוק ההון שהגיב בירידות ובאובדן ערך משמעותי ביומיים כמו גם להודעה של חברת הדירוג על כניסתן למעקב של חברות הביטוח, הרי שבפועל שוק ההון שלנו מדמם. אנחנו כמו כולם, מאמינים בכוונותיו הטובות של המפקח על הביטוח, אבל מאוד מוטרדים מהעיתוי והדרך. תהליך קבלת החלטות מהותיות אינה צריכה להיות במתכונת של פצצה ביום בהיר וגם מומלץ לפתח אלטרנטיבות ראויות לפני קטילתן של האלטרנטיבות הקיימות. בנוסף, לא ברור לנו מדוע חטא של שנים רבות יש לתקן ביום אחד ומדוע אי אפשר לתקנו על פני תקופת זמן סבירה וכל אלו תחת תוכנית מערכתית ארוכת טווח.
עם כל השינויים וההתערבות הרגולטורית, הכישלון הצורם של הרגולטור בנושא החיסכון ארוך הטווח הוא שהציבור הרחב עדיין לא מבין מה קורה כאן ולא מבין את המוצרים ואת האלטרנטיבות העומדות בפניו. היוזמה להקמת מערכי חינוך פיננסי לציבור הרחב מבורכת אולם היא מקבילה לטעמנו לניסיון ללמד את הציבור הישראלי סינית. אנחנו היינו ממליצים פשוט לתרגם את הספר הסיני לעברית. ועובדה היא שבענף האלמנטארי הציבור הרחב מבין בדיוק מה קורה. ההתנהלות הנוכחית מובילה לכך שתחושתו המרכזית של הציבור הרחב היא שפשוט יש כאן בלגן מוחלט. תחושה שגם מחלחלת למשקיעים מבחוץ ומביאה בפועל לדימומו של שוק ההון הישראלי.
לסיום נציין כי רק השבוע פרסם משרד האוצר כי בכוונתו לערוך סוג של מחקר האם העלאת המס על רווחי ההון בבורסה שהטיל רק בתחילת השנה, פגעה במחזורי המסחר. בקצב הנוכחי אנחנו לא נתפלא אם בעוד חצי שנה יפרסם המפקח על שוק ההון (שהוא גם המפקח על הביטוח) שבכוונתו לערוך מחקר האם ה"פצצות" הרגולטורית בכלל ושל המפקח על הביטוח בפרט, פגעו במחזורי המסחר, פגעו בחיסכון של כולנו והבריחו את כל המשקיעים (שכבר ברחו מכאן) מכל השקעה מהותית בשוק ההון הישראלי בכלל ובענף הביטוח בפרט. לטעמנו, חבל על המחקר. התשובה ברורה.
 
 
מאמרים נוספים בנושא:
 
 
לעמוד הקודם